İngilizce konuşabildiğinizi ya da kitap okuyabildiğinizi göstermek için elbette sınava girme zorunluluğunuz yok. Ne var ki yeri geldiğinde "haydi göster ne kadar bildiğini" gibi bir soruyla okul ya da iş başvurularında karşılaşma ihtimaliniz yüksek. İster kendi kendinizi test etmek için olsun, ister başka bir kişi ya da kuruma bilgi ve becerilerinizin ne düzeyde olduğunu göstermek için olsun İngilizce dil becerinizi ölçmek için olan sınavlardan haberdar olmanızda yarar var. 

Kendinize yol haritaları oluştururken sınavların içerikleri kadar genel anlamda dil seviyeleri ve beceri alanları konusunda da bilgi sahibi olmak gerekiyor. Aksi takdirde dil eğitimi esnaf piyasasına kapılıp 3 haftada İngilizce öğrenme fikrinin cazibesiyle yola çıkıp sonradan pes etme ihtimaliniz artar. 

Dil Becerileri (Okuma-Yazma-Dinleme-Konuşma) ve her beceri için ihtiyacınız olan dil bilgisi ve kelime hazinesi... Dil öğrenirken bu 6 kavramı aklınızdan çıkarmayın!
Dil becerileri seviyeleri A-B-C olarak üç seviyeye ayrılıyor. A temel, B orta, C ileri (D yok :) )Her seviye de kendi içinde ikiye ayrılıyor.

Dünyada İngilizce öğrenen sayısı bu kadar çok olunca, haliyle sınav sistemleri de büyük bir ekonomiye dönüşmüş durumda... TOEFL, IELTS, Cambridge dil sınavları, Pearson dil sınavları, Duolingo gibi birçok sınav akla gelebilir. Uluslararası çapta İngilizce sınavları arasında en popüler olanları TOEFL ve IELTS. 

(ABD'deki lisans programları başvuru sürecinde  girilen SAT, ACT ile lisansüstü programlar için olan GRE, GMAT, LSAT, MCAT gibi sınavlar yabancıların İngilizce dil becerisini ölçme-değerlendirme sınavları değildir. )

TOEFL
IELTS
PTE Academic
Duolingo Test

Uluslararası sınavların dışında ulusal çapta yapılan sınavlar da var: Yabancı Dil Sınavı (YDS) ve YÖKDİL sınavı aklıma ilk gelenler... YDS'den önceki zamanlarda Üniversitelerarası Dil Sınavı (ÜDS) ve Kamu Personal Dil Sınavı (KPDS) vardı... Son yıllarda YDS'nin elektronik versiyonu olan e-YDS de ÖSYM'nin test merkezlerinde belirli zamanlarda uygulanıyor. 

YDS
e-YDS
YÖKDİL

Uluslararası sınavlar dört beceriyi de ölçmeye çalışırken ulusal çapta yapılan YDS, YÖKDİL, e-YDS gibi sınavlar İngilizce okuma becerisi, Türkçe-İngilizce-Türkçe tercüme becerisi ve dil bilgisi, kelime hazinesi üzerine yoğunlaşmaktadır. Konuşamıyor olsanız da sınavdan tam puan alabilirsiniz; çünkü sınavda konuşma becerinizi test eden bir bölüm yok. 

"B1 seviyesindeyim" diyen bir kişi hangi beceride bu seviyededir? Örneğin okuma beceriniz çok ilerlemişken konuşma ve yazma becerileriniz başlangıç seviyesinde kalmış olabilir. 

İngilizce denince İngiltere'deki iki üniversite ve bu üniversitelerin yayınevlerini düşünebiliriz:

Her ne kadar bu 2 yayınevi de İngilizce dil eğitimi konusunda piyasası domine etmiş olsalar da sınav denince Cambridge birkaç adım önde gitmekte. Her seviyeye yönelik bir sınavı var. 

Cambridge'in ilköğretim çağındakilere yönelik Young Learners English (YLE) sınavları var. 

Pre-A1 Starters, A1 Movers, A2 Flyers olmak üzere bu sınavlar 3'e ayrılıyor. Çocuklara yönelik olarak tasarlanmış bu sınavlarda dört becerinin tamamını ölçmeye yönelik. 

Gençlere ve yetişkinlere yönelik olarak da seviyelere göre kolaydan zora doğru sırasıyla KET, PET, FCE, CAE ve CPE sınavları var. 

Cambridge English Qualifications  (2019)  (03:54)
Introduction to the Cambridge English Scale (2014) (03:30)

Anadolu Üniversitesi, "e-sertifika programları" kapsamında sunduğu uzaktan İngilizce programları içerisinde isteyenlere Cambridge KET ve PET sınavlarını da uyguluyor. 2020 yılı haziran ayında kontrol ettiğimde normal sertifika programı dönemlik 250 TL iken, Cambridge sınavı devreye girince ücret 500 TL oluyor.

http://esertifika.anadolu.edu.tr/kategoriler/9 
Anadolu Üniversitesi e-Sertifika A1   (Cambridge KET)
Anadolu Üniversitesi e-Sertifika A2  (Cambridge KET)
Anadolu Üniversitesi e-Sertifika B1   (Cambridge PET)

Kağıt üzerinde sadece okuma yaparak çoktan seçmeli test sorularına fazlasıyla alıştırılmış olan birçoğumuz için dört beceriyi ölçen sınavlar başlangıçta zor gelebilir. Her bir sınav için internette fazlasıyla bilgi mevcut. 

İngilizce Seviyemi Nasıl Tespit Edebilirim?

Yakınlarda herhangi bir dil okulu varsa (pandemi süreci bittikten sonra) buraya gidip kursa kaydolmak istiyorum dediğinizde seviyenizi tespit etmek için önünüzde 40-50-60 bazen de 100 soruluk çoktan seçmeli testler koyabilirler. Ardından da kurs merkezindeki öğretmenlerden biriyle sözlü mülakata alınıp dinleme, konuşma seviyenize dair de size geri bildirimde bulunabilirler. 

100 soruluk testlerdeki genel sorun şu olabiliyor:

Dil bilginizi, kelime dağarcığınızı biraz da okuma bilginizi ölçmek,yukarıda bahsettiğim testlerin örneklerini görmek, soruları denemek istiyorsanız daha fazla bekletmeyeyim ve birkaç testin linkini paylaşayım:

Anadolu Üniversitesi sitesinde de Tarım ve Orman Bakanlığının uzmanlarına uyguladığı İngilizce testi online deneme olarak paylaşılıyor. Toplamda 60 soru var. 

A1-C1 aralığında 120 soruluk bir testin PDF dosyasına da aşağıdaki kutuya tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Bu sınavlar daha çok genç ve yetişkinler için... Gerek online gerek PDF olarak internette çok sayıda benzer test var.  Çocuklar için onların yaşlarına uygun versiyonları var. 

Vitamin Eğitim sitesinde Oxford Placement Test, Cambridge Young Learners, Cambridge KET, Cambridge PET, IELTS, TOEFL deneme sınavları ücretli olarak sunuluyor. Sayfayı aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.